Drobečková navigace

Úvod > Aktuality > Informace pro rodiče nových dětí 1.9.2022

Informace pro rodiče nových dětí 1.9.2022




Nástup dítěte do školky

 

Blíží se září a s ním i nástup do školky. Jde Vaše dítě poprvé nebo jste měnili školku? Máte obavy a otázky, jestli to Vaše dítě zvládne, jestli to Vy zvládnete a co budete dělat, když to ze začátku bude boj? Buďte v klidu, je to naprosto normální, lidské a stydět se za to nemusíte. Každý z nás má obavy a strach. Všechny z toho máme strach a pochopitelně i naše děti. Důležité ovšem je, abychom my, jako rodiče, dokázali se strachem pracovat, dokázali dítěti usnadnit nástup 3 jednoduchými kroky a byli přesvědčeni, že to dítě zvládne, že je to správné rozhodnutí, že to dítěti prospěje – bude mít nové kamarády, stane se víc samostatným, naučí se řešit různé nové situace a spoustu dalšího.

Někteří z Vás určitě v sobě i řeší pocit, že vaše dítě je vaše vizitka. Vizitka, jestli umí vše, co potřebuje. Nebojte, paní učitelky ví, že děti se chovají jinak doma a jinak ve školce. Je však několik věcí, které by každé dítě mělo umět. Patří mezi to třeba pozdravit, poprosit, poděkovat, zeptat se, když něco neví. Další věcí je zvládat osobní hygienu – umýt si ruce, utřít se do svého ručníku, pokud si ještě neumí utřít zadeček tak požádat učitelku. Další, co by dítě mělo zvládnout je obléct se. Samozřejmě se počítá s dopomocí, ale je potřeba, aby si dítě zvládlo obléknout kalhoty a tričko. Se zapínáním učitelky pomohou, co ovšem žádná učitelka nemá ráda, když vidí, že dítě dostalo košili nebo svetr na knoflíčky.

 

Tak, a teď, co teda můžeme udělat pro dítě, aby to zvládlo?

  1. MOTIVACE

Jedna z nejdůležitějších věcí je, dítě motivovat. Správně motivovat. Bavit se s ním o školce, o tom, co se tam naučí – písničky, říkanky, básničky, nové hry, nové hračky a knížky, které doma nemá. Najde si nové kamarády a budou si společně hrát. Nezastrašovat učitelkou a nepoužívat větu:„ Však oni tě ve školce srovnají a vychovají!“

  1. NENASAZUJTE RŮŽOVÉ BRÝLE

Co tím myslím? Řekněte dítěti i to, že se mu může stýskat. Uklidněte ho, že je to normální a společně vymyslete, co bude dělat, když ta chvíle přijde. Některým dětem pomáhá mít v šatně fotku s rodiči a mít ji v tu chvíli u sebe, někomu pomáhá oblíbený plyšák. Některé školky dokonce mají v „nabídce“, že dítěti umožní hovor s rodičem přes telefon.

  1. JISTOTA

Dítě potřebuje své jistoty. Doteď bylo zvyklé na určitý průběh dne, na určité lidi. Mělo jistoty. Teď přichází do nového prostředí, mezi neznámé lidi, s novým harmonogramem.  Pokud už předem víte, že dítě bude muset být ve školce každý den, protože nastupujete do práce, připravte ho na to. Opakujte mu, které dny tam bude. Vyzvedávejte ho po obědě, respektive ať ho vyzvedne někdo z rodiny. Pokud nemáte v dosahu rodinu, zkuste kamarádku nebo někoho, koho dítě zná, v případě že ani tohle nepřipadá v úvahu, je ještě možnost najít hlídačku, která dítě vyzvedne, ale v tomhle případě je dobré, aby ji dítě znalo ještě před nástupem a mělo k ní kladný vztah. Ideální je případ, kdy se můžete střídat s manželem, ale to jde málokdy. Pokud jste na rodičovské, je dobrý způsob, jak naučit dítě přivyknout školce způsobem postupného nástupu. Ze začátku třeba 1-2 dny ALE jdoucí po sobě.  Je nevhodné používat tento postup nástupu ob den, protože děti rychle zapomínají a nenavyknou režimu, takže když jeden den vynechají a poté zase půjdou, budou zmatené, nástup bude složitější a v podstatě tímto způsobem to bude jako nastupovat vždy poprvé. Postupně samozřejmě dny přidávat a domlouvat se s dítětem, kdy ho vyzvednete. Jestli hned po obědě, nebo ihned po spaní/svačince. Následně je potřeba to dodržet. Aby dítě mělo jistotu, že ho vyzvednete, že ho tam „nezapomenete“, protože tak to děti vnímají. Je potom nepříjemné malému dítěti vysvětlovat, že rodiče na něj nezapomněli. Co nedoporučujeme, nenechávat dítě hned od prvního dne na celý den a vyzvedávat ho až když školka končí. Je to pro dítě psychicky náročné, a když tam zůstane samo, tak i stresující, a i přesto, že ho učitelka zabaví, tak nikdy nenahradí vrstevníky natož rodiče nebo kohokoliv známého. 

Pokud má Vaše dítě rádo rituály, nebo si myslíte, že by mohlo pomoct vyzkoušet si to nanečisto, můžete zkusit buď přímo školkový režim doma. Případně dát dítě k někomu z rodiny nebo ke kamarádce a vyzvednout ho, tak jak to bude, až bude chodit do školky. U kamarádky to lze třeba udělat i tak, že si děti vyměníte.

Málokdo z nás si už pamatuje, jak se cítil, když měl nastoupit první den do školky. Většinou si pamatujeme až nástup do školy. Nicméně, jak se cítíme, když nastupujeme do nové práce a ještě třeba mimo svůj obor a jsme v podstatě bez praxe s jen velmi malou zkušeností? Asi tak se cítí naše dítě, když nastupuje do školky. Je potřeba to překonat. Vám k tomu pomáhá manžel, dítěti k tomu pomáháte Vy.